Kotareitten historiikki

Tovin tuumittuani päätin kirjoittaa joukkueen ensimmäisen varsinaisen historiikin. Teksti ei sisällä sen suurempia yksityiskohtia, eikä ole järin seikkaperäinen, mutta siitä saa varmasti muodostettua jonkin asteen kuvan siitä, mitä toiminta ja toimiminen Kotareissa on. Olkaa ystävälliset!

Kotarit muinoin

Kotarit tuli perustetuksi eräänä iltapäivänä TKT:n bussissa. Muistaakseni tuo päivä oli aurinkoinen. Matka oli kohti Ensilää TKT:n kakkosporukan - KooTeen - saunailtaan. Jo menomatkalla tunnelma oli katossa ja joukkueen perustamispäätös varmistui illan aikana ja uusien pelaajien kesken lyötiin nimet toistaiseksi ikuisiin sopimuspapereihin. TKT:n bussi GM jätti kuitenkin purkuoption jokaiseen sopimukseen. Heti alkutekijöissä uskalsimme jo todeta: "Joukkueen koko toiminta perustuu loistavaan joukkuehenkeen ja saunailtoihin, joissa tavoitteista sovitaan."
       Joukkueen kaikki pelaajat ovat uransa jossakin vaiheessa pelanneet TKT:ssa tai pelaavat parhaillaan. Siniharmaa sydän siis yhdistää joukkueen pelaajia ja tausta on kaikilla jalkapallosta, futsalin erikoismiehiä joukkueeseen ei alkujaan otettu. Perustettaessa joukkuetta, keski-ikä oli kahdenkymmenenkahden molemmin puolin; parhaassa iässä siis kaikki! Perustamiskaudella ehdoton ikäpresidentti oli Makko, ikää on jopa kymmenen vuotta enemmän kuin toiseksi vanhimmalla. Makon onnistui kuitenkin osallistua vain kahteen otteluun ollen silti yksi joukkueen tehokkaimpia pelaajia (piste/ottelu-teho oli mykistävä!). Mitä ensimmäisellä kaudella sitten tapahtui?

Kausi 2005-2006

Tätä kirjoittaessani tuo kausi tuntuu todella kaukaiselta. Tukkakin oli intin jäljiltä vielä kasvamassa nykyisiin mittoihin ja futsal oli pitkästä aikaa ohjelmassa. Kotarit astui tuntemattomaan...nimi tuntui kuitenkin osuvalta ja asenne jokaisella pelaajalla oli kohdillaan. Ensi töikseen joukkue hankki itselleen futsal-pallon (joka myöhemmin osoittautui huijaukseksi) ja pelipaidat, jotka saimme lainaan, mistäpä muualta, TKT:lta. Suurin osa pelaajista oli tottunut pelaamaan tuolla tarunhohtoisella siniharmaaraitapaidalla ja oli kunnia kantaa sitä myös futsal-areenoilla.
Otteita ensimmäiseltä kaudelta        Ensimmäinen kausi sujui enimmäkseen, kuten odotettua; joukkue kulki E-sarjassa lähes voitosta voittoon. Ensimmäisellä kaudella viheliäisimmiksi vastustajiksi osoittautuivat Team Oiva ja FC NeKu, joita vastaan Kotarit tahkosi henkeäsalpaavia kamppailuja. Joukkue selvisi hämmästyttävästi lähestulkoon ilman loukkaantumisia ja saunailtojen makuun päästiin sopivasti muutamalla saunalla ja eritoten kauden päättävällä Gaalaillalla (joka tuolloin oli varsin vaisu nykyiseen menoon verrattuna - eteenpäin on menty!). Kauden päätteeksi Kotarit nousi sarjaporrasta ylemmäs. Myös Kotarit futsal -nettisivut saivat alkunsa heti perustamiskaudella. Nettisivuista tuli välittömästi menestys, joskin ulkoasu ja selattavuus olivat tuolloin vielä heikolla tasolla.
       Kotareitten ensimmäisellä kesäkaudella osallistuttiin myös Tampereen Pyynikin rannalla Beach Soccer -turnaukseen. Se oli yksi kesän kohokohtia! Kotarit oli todellisella höntsymielellä mukana, kuten oli tosin jo futsal-kaudella, ja "biitsillä" nähtiin upeita otteita. Minä olin silloin, jopa hieman yllättäen, maalien välissä seisomassa. Nähtiinpä dyyneillä lukuisia todella näyttäviä torjuntojakin! Tuosta turnauksesta syöpyi kaikkien mieleen upea ottelu Kotareitten ja jo futsalista tutun Team Oivan välillä. Pelitilanteet aaltoilivat päästä päähän ja saksareitten määrää ei onnistunut kukaan laskemaan, niin useita saksia sivallettiin. Fair Play -henki sai täysin uuden käsitteen ottelun myötä. Ja Tampereen piiri sai uuden käsitteen Kotareista. Jo vuoden ikäisenä joukkueessa oli klassikon ainesta.

Kausi 2006-2007

Toiselta kaudelta Kotarit-historian toiseen kauteen lähdettiin todella odottavissa tunnelmissa. Olihan edellinen kausi päättynyt sarjanousuun, joka osoittautui kahden pykälän nousuksi: suoraan E-sarjasta C-sarjaan. Mukaan Kotarit tempaisi tutut kilpakumppanit Team Oivan ja FC NeKun. Lisäksi joukkue hankki sponsoriksi muuan tamperelaisen (jo lopettaneen, heh) yökerhon ja uudet peliasut. Nettisivut saivat toisella kaudella ensimmäisen suuren päivityksensä ja joukkue hioutui vaikuttavan sivuston myötä entistäkin yhtenäisemmäksi. Myös pelaajistossa tapahtui muutoksia. Kahden "lopettaneen" pelaajan tilalle hankittiin todella kovan luokan vahvistukset ja kauteen oltiin valmiita. Syksyllä pelattiin jokunen harjoitusottelu, joista eräässä Jallu (A) täräytti yhäkin yhden Kotarit-historian komeimmista maaleista (toisintoa odotellessa). Sarjakauden avausta odoteltiin kuumeisesti! Otteluissa oli kuitenkin havaittavissa hämmästyttävää takkuamista ja ailahtelevuus oli huomattavasti yleisempää ja suurempaa kuin ensimmäisellä kaudella. Toisaalta joukkueen rutiini kuitenkin riitti kääntämään tiukkojakin otteluita voitoiksi. Myös fanitoiminta ja katsomokulttuuri kehittyi ja Akaan urheilutalossa muistetaan ikuisesti ottelu Team Oiva - Kotarit. Sarjakauden päätteeksi juhlittiin taas sarjanousua! Vieläkö Team Oiva ja FC NeKu, jotka jälleen olivat ihanteellisia vastustajia, seuraisivat perässä?

Kausi 2007-2008

Palkitsemisia Mennyt kausi lähti liikkeelle ikävissä merkeissä; tiesin joutuvani polvileikkaukseen talvella, joten kausi jäisi torsoksi. Muidenkin pelaajien osalta oli nähtävissä, ettei terävyys ollut ihan huippuluokkaa, vaikka oli sovittu, että kukin huolehtii kunnostaan kesäkauden aikana (Tomppa sen teki parhaiten)! Peli takkusi paikoin erittäinkin pahasti ja verrattain useasti jouduttiin lopputulokseen pettymään, vaikkei häviöitä ollut kuin kaksi. Team Oivakaan ei tällä kaudella onnistunut Kotareita kaatamaan, mutta sen teki toinen Team, nimittäin 9. Se oli joku veljessarjan perheyritys...NeKukaan ei piirin sekoilujen takia ollut mukana samassa sarjassa, vaan joutui aloittamaan pohjalta, toistamiseen.
Kotarit 2007
Ei kausi sentään tyystin pelkkää huonoa ollut. Avausturnauksessa joukkue muisti molemmilla aikaisemmilla kausilla joukkueen maali- ja pistepörssin voittanutta Tomoa pikku pystillä. Maalivahtikin sai uudenkarheat hansikkaat käsiinsä. Eipä niihin liikaa palloja jäänyt, mutta puhki saatiin. Myös netissä alkoi uusi aikakausi, kun joukkueesta julkaistiin laadukasta videomateriaalia. Niiden työstämisessä olikin oma vaivansa, mutta toisaalta vaivansa väärti! Siinäpä olivatkin sitten mieleeni juolahtaneet positiiviset seikat. Kaiken kaikkiaan mennyt kausi oli omalta osaltani - ja varmasti muidenkin mielestä - pettymys, sillä ensimmäistä kertaa joukkueen historiassa ei nousua tapahtunut: Kotarit jumittui B-sarjaan.


Kausi 2008-2009

Uudet nettisivut uusine ulkoasuineen näkivät päivänvalon entisen alettua tympiä mediapuolen henkilöstöä. Kehitystyön tuloksena on käytettävyydeltään huomattavasti parempi ja mediaseksikkäämpi Kotarit futsal -netti! Pelaajille tehtiin myös oma sisäpiirin Intranet, jonka välityksellä tiedotetaan joukkueen sisäisistä asioista. Joukkue hankki myös uudet peliasut, joten paketti olisi kasassa. Kotarit tournament
       Kesäkaudella suuri osa Kotareista taisteli joko TKT:n edustuksessa tai kakkosjoukkueessa KooTeessa nelosdivarissa. Osa ei missään tai sitten muualla. Edustusjoukkue nousi kauden päätteeksi kolmosdivisioonaan ja KooTeen matka jatkui puolestaan vitosen puolella. Itse pääsin mukaan kesä-heinäkuun vaihteessa huonolla kunnolla, mutta futsalkauden lähetessä alkoivat tuntuma ja kunto kohota.
      Pelaajamateriaalia vahvistettiin kolossaalisella Erkalla, josta oli määrä tulla tukeva vahvistus Kotarimiehistöön. Ainoa tavoite kauteen lähdettäessä oli nousu A-sarjaan, minkä yrityksessä Erkka olisi kultaakin arvokkaampi. Syksyllä Kotareitten kulttimaine vahvistui joukkueen järjestettyä Kotarit tournament -harrastefutsalturnauksen PIRKKAHALLISSA (joku on muuttanut nimen TESCiksi). Kahdeksan joukkueen turnaus keräsi kehuja ja jatkoa toivottiin. Kotarit voitti tuon turnauksen ansaitusti (ja odotetusti). Hymyilyttää
       Erkan tapauksessa jalat eivät vieläkään kestäneet, joten pelit jäivät häneltä kolmeen otteluun 0+0 tehoin. Joukkue oli kuitenkin huippuiskussa! Tomo teki tutut kaksikymmentä maalia ja johti Kotareitten marssia kohti A-sarjaa. Peso nousi hyvälle tasolle yllättäen pistepörssin kakkossijalla ja tekemällä kauden upeimman maalin (meriitti, joka Jallulla on ollut tähän asti hallussa) kääntösaksarilla rintahaltuunoton jälkeen. Kauden valopilkkuna oli myös Kesan tehopisteettömyys - tehoja kyllä oli, mutta maaleja ei Kesan unelmatarjoiluista tehty, edes kortti ei Kesalle heilunut! Kauden viimeisessä ottelussa ketsuppipullo sitten aukesi ja Kesa herkutteli kahdella syöttöpisteellä. Myös Tyntyn loistavat otteet ja kahdeksan syöttöpistettä olivat merkillepantavia suorituksia. Yli kaiken nousi kuitenkin Kotareitten voittamattomuus; pistemenetykset kaudella tulivat neljän tasapelin muodossa, mutta tappiosarake pysyi koskemattomana!
       Lopulta kausi päättyi kakkostilaan, kuten niin monasti aiemmin. Ulkomaalaisvahvisteinen FC PuiPo oli sarjan ykkönen ja Kotarit selvä kakkonen. Nousu A-sarjaan on kuitenkin oletettavaa. Kauden aikana usea peli taltioitiin digimediaksi videomuotoon. Koosteita työstetään ja nämä ovat katseltavissa kuvaosiossa, jahka ne saadaan ulos. Kaiken kaikkiaan hyvä kausi kaikkine uudistuksineen!

Kausi 2009-2010

Kotarimiehistö koki suurimmat muutokset kautta aikain viimeksi päättyneen kauden kynnyksellä. Tyntty värvättiin kolmosdivisioonaan ja Kotarit palkkasi uuden maalivahdin, monilahjakkuus Teron, joka on vahvistus kenttäpelaajanakin. Myös pelaaja- sekä johtoporraspuolella tapahtui. Kaksi uutta pelaajasopimusta tehtiin maalivahtisopparin lisäksi ja riveihin astuivat Allu sekä Lasse. Erkan jalat eivät vieläkään kestäneet – tokkopa kestävät jatkossakaan –, joten Erkka sai paikan Assistant Managerina. Tyntty toki auttoi joukkuetta torjuntatehtävissä Teron jouduttua jonkin sortin selkäleikkaukseen ja olikin kauden alussa ja pre-seasonilla maaginen torjuen useita nollapelejä. A-sarjassa tavoitteena joukkueella oli ei enempää eikä vähempää kuin harrasteen mestaruus! Kovia satsauksia tehtiin myös pre-seasonturnauksiin Vierasjoukkueen Fair Play cupiin sekä Kotarit tournament II:een.
       Kotarit hoiti näytöstyyliin Fair Play cupin voiton ja näiden voittojen myötä havahduttiin Kotareitten järjettömän pitkään tappiottomien otteluiden sarjaan: yli 25 ottelua takana ilman tappiota! Nälkä kasvaa tuttuun tapaan syödessä ja voittamattomuudesta tehtiin yksi kauden tavoitteista. Kotarit tournamentissakaan ei löytynyt Kotareitten kaatamiseen kykenevää joukkuetta, vaikka Melody olikin lähellä yllätystä finaalissa. Loppuottelu ratkaistiin vasta rankkareilla, joissa Kotarit oli Tyntyn johdolla parempi. Ehdottomasti kaksi parasta joukkuetta oli finaalissa! Klassinen harrasteen esiturnaus sai ansaitsemansa päätöksen ja Kotareitten nimi kaiverrettiin toistamiseen kiertopalkintoon.
       Kun kauden kaksi ensimmäistäkin peliä voitettiin rökelevoitoilla oli takki virallisesti ja lopullisesti hävitetty, poltettu ja revitty tyystin levälleen. Kokenut Saints katkaisi lopulta Kotareitten ilmeisesti 35 ottelua kestäneen tappiottoman jakson ja pudotti pelaajat takaisin kentän pintaan. Takit puettiin päälle loppukaudeksi, mutta vetskarit pidettiin toki auki. Manageri poistui vuodenvaihteessa Hollantiin kehnolla sopimuksella; ei saunailtoja! Erkka johdatti joukot loppukauteen ilman GM:n taktisia oivalluksia. Sopivalla leijumisen ja nöyryyden yhdistelmällä Kotarit hoiti loppukauden pelit tyylikkäästi joutuen tyytymään tappioon ainoastaan yhden kerran lisää. Managerin haaveilema sadan tehdyn maalin rajapyykki jäi vieläkin saavuttamatta, mutta tavoitelluin eli harrasteen mestaruus oli kauden päätteeksi plakkarissa! Mestaruus täydensi samalla uskomattoman tripletin Fair Play Cupin sekä Kotarit tournamentin voittojen kanssa. Kausi 2009-2010 oli kiistatta Tampereen piirin ellei koko Suomen (miksikäs ei Euroopan) kauneimman, ihanimman ja aika söpönkin sinisen joukkueen Kotareitten kausi!
       A-sarja osoitti eittämättä, että kyseessä on harrasteen mestaruussarja. Helpolla ei päässyt missään pelissä ja tasoerot ovat huomattavasti muita sarjoja pienemmät. Ensi kaudella mestaruuden metsästys jatkuu ainakin harrasteessa, erittäin todennäköisesti myös Kotarit tournament III:ssa ja Fair Play cupissa sekä mahdollisesti jonkin uuden haasteen parissa. GM kiittää joukkuetta sekä sarjan muita joukkueita kaudesta, joka oli jälleen kerran edellistä huimempi. Erityistkiitoksen saa Tyntty, joka hääri korvaamattomana puuhamiehenä Kotarit tournamentin järjestelykomiteassa sekä vahvana mediapuolen toimihenkilönä, josta palkintona oli Suomen maajoukkueen futsalpelien kuvaaja aina Englannin ja Unkarin reissuja myöten. Hienoa Tyntty! Toivottavasti – ja miksikäs en niin olettaisi – kaikki vanhat tutut kilpakumppanit jatkavat sarjassa tiukkoja vääntöjä myös ensi kaudella ja tervetuloa uudet haastajat!

Kaudet 2010-2011 ja 2011-2012

Tarina työn alla.

GM JuppiKotarit-logo
#3 Juppi Peltola
Kotareitten perustaja sekä GM
TKT:ssa vuodet 1990-2011© Kotarit MMV-MMXVII